• Esszencia

  „Bármilyen tehetséged van, használd. – Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének, akik a legjobban tudnak énekelni.” (Henry Van Dyke)
 • Témák

 • Szerencse

  Önök hisznek a szerencsében? Álláskeresőktől gyakran kérdezem ezt, hiszen a híres „mázli faktor”, vagy a „jókor voltam jó helyen” mondat gyakori gondolatvendég ebben a témában. El kell áruljam, én nem hiszek benne, sokkal inkább képzelem, hogy mi magunk vagyunk a saját szerencsénk kovácsai. Tehát igenis tennünk kell érte, pontosabban egyáltalán nem kell, de érdemes. Mit is?

  www.limparimre.com

  Mi lenne, ha a SZERENCSE egy betűszó lenne, ahol minden betű egy jelentős komponens a siker felé vezető úton?

  SZ = Szempontváltás, vagyis képes vagyok-e önmagamat kívülről nézni, a másik szemüvegén keresztül, legyen épp ő a HR-es, a leendő főnököm, kollégám, szóval bárki, aki a döntésben bírálóként lesz jelen?

  E = Energia, tehát mennyi energiát, nem utolsó sorban időt vagyok hajlandó feláldozni? Klasszikus mondat: ha valaki munkát szeretne, hozzon egy olyan döntést, hogy az az állása, hogy munkát keres, ami legalább félállás, tehát napi minimum 4 órát ennek szentel.

  R = Realitásérzék. Mennyire állok két lábbal a talajon? Reálisak-e az igényeim, amit a munkaerőpiac felé támasztok? Megfogalmaztam-e egyáltalán ezeket? Mindkettő elkerülhetetlen.

  E = Egyediség. Mennyire lógok ki a sorból, természetesen a jó értelemben? Mi lenne az a hatás, ami miatt nem leszek az egy tucat része?

  N = Navigáció. Mennyire vagyok ügyes, asszertív, hatékony az egyeztetések során? Tudok-e úgy kommunikálni, hogy figyelemfelkeltő legyek, hogy ne lehessen nem észrevenni?

  CS = Csomagolástechnika vagy csali! Mi lesz az az egy dolog, amivel az első benyomástól kezdve egy elemi kíváncsiságot keltek a munkáltatóban, ami arra sarkallja majd, hogy kérdezzen, érdeklődjön, kapcsolódjon, végső soron felvegyen.

  E = Erőforrások. Mennyire vagyok feltöltve lelkesedéssel, mosollyal? Egy biztos: lemerült elemmel, energia nélkül, balta arccal ne menjek el interjúra, mert garantált a kudarc. Előtte motiváljam magam, mert, ha nem teszem, bizony fél év múlva is ugyanitt tartok.

  Ebben az értelemben, és ettől a naptól kezdve mindig jusson eszükbe, hogy eztán mást jelent, ha ezt kívánom Önöknek: „Sok szerencsét!”

  [Megjegyzés: vegyük észre, hogy bár a példák az álláskeresés témájára fókuszáltak, a szerencse fenti betűszava más életterületre is könnyedén használható.]

 • Esszencia

  „Bármilyen tehetséged van, használd. – Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének, akik a legjobban tudnak énekelni.” (Henry Van Dyke)
 • Témák