• Esszencia

  „Bármilyen tehetséged van, használd. – Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének, akik a legjobban tudnak énekelni.” (Henry Van Dyke)
 • Témák

 • Soha vagy mindig

  Ha végignézed egy egyszerű szürke keddedet, vagy szerdádat, esetleg egy átlagos hétköznapi csütörtöködet, milyen törvényszerűségekre bukkannál? Mik életed normái? Mi az a kaptafa, amit nap nap után követsz folyton folyvást? Van sorvezetője az életednek? Mi a Te 10 parancsolatod? Mi az, ami nálad elvi kérdés, nem szegheted meg semmi szín alatt sem, mert csak így maradsz hű önmagadhoz?
  Érdemes megnéznünk ebből a szempontból is mind magunk, mind környezetünk. Az ún. kényszeres karakterek rengeteg apró előírást tartanak be mindennapos viselkedésükben, ezek némelyike hasznos és előnyös, egyszerűbbé teszi az életet, míg egyéb szokásaik sokkal inkább macerásak, terhesek, elsősorban persze a szűk baráti, ismerősi, rokoni körnek, de néha már önmaguknak is. Meddig tudjuk még elhitetni, hogy van értelme, ha minden fiók ütközésig be van tolva, a függönykarnison a tartógyűrűk szabályos távolságra vannak egymástól, vagy épp a cipők az előszobában teljes szimmetriában őrzik a rendet!?
  A skála másik végén azokat találjuk, akiknél egyetlen biztos pont van csupán: a kiszámíthatatlan viselkedés. Nincs egyforma két nap, de még két óra vagy perc sem; sőt, ha valami kétszer ugyanúgy történik, az már bajos, ha háromszor, no az már végképp elfogadhatatlan. (Megjegyzés: jelen témánk szorosan összefügg az újdonságkereséssel vagy szenzoros élménykereséssel, de a monotóniatűréssel is.)

  Összességében: soha, ritkán, olykor, néha, véletlenszerűen, gyakran, sokszor, mindig. (…) Melyik a Te leggyakoribb jelződ, ha a mindennapi tevékenységeid kellene besorolnod?

 • Esszencia

  „Bármilyen tehetséged van, használd. – Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének, akik a legjobban tudnak énekelni.” (Henry Van Dyke)
 • Témák