• Esszencia

  „Ne aggódj azon, hogy az életed egyszer véget ér. Aggódj, ha soha el nem kezdődik!” (Grace Hansen)
 • Témák

 • Csapatépítés

  A minap egy kisebb szervezet csapatépítési tréningjét volt szerencsém vezetni. Három napot kaptunk, ezt kellett beosztani, kihasználni, hogy egy mind tartalmában, mint folyamatában kerek élménytapasztalattal gazdagodjon a csapat és az egyén. A készülés óráiban eltöprengtem: milyen érdekes, a mindennapokban annyira elterjedt már a csapatépítés szava, sőt olyan előszeretettel dobálózunk vele, hogy a mélyebb tartalmára talán már nem is figyelünk.
  Ki mit tekint ugyanis csapatnak? Mitől csapat számomra egy csapat, amit kívülről figyelek,… és mitől lesz csapat az a csoport, aminek adott esetben én is tagja vagyok? Sőt, mikor vagyok teljes értékű tag? Szinonimák tekintetében is jól állunk. Hasznos, ha mindenkori vonatkoztatási csoportjainkat ezen szemüvegen keresztül szemléljük. Mikor nevezem brigádnak, bagázsnak, társaságnak, kompániának csapatom? A csapat team, vagy mancsaft? Milyen kulturális beágyazottság jellemzi? Az önmagunkról alkotott képünk nagymértékben hat arra, ahogy minket látnak, és amit végső soron gondolnak rólunk.
  És mi van az építéssel? A csapat épít valamit egy csapatépítés során, vagy a csapatot építik? És kik? A megbízott trénerek, vagy a csapat építi önmagát, magyarán épít vagy épül? Amikor építünk valamit, akkor alkotunk, létrehozunk valamit, esetleg felhúzunk, felrakunk, összekovácsolunk, összekötünk bizonyos elemeket? Szervezünk, koordinálunk, kooperálunk?
  Ami pedig még ennél is fontosabb, van-e építési tervünk? Tervrajzok és kivitelezési papírosok? Az ad hoc csapatépítés általában a 100 vegyest szokta jelenteni, aminek a hatása legfeljebb másnap érződik, hosszabbtávon legfeljebb pár jó anekdota formájában. Az átgondolt csapatépítés viszont az alapkőtől a gerendákon át a tetőszerkezetig maga a stabilitás és az egység.


 • Esszencia

  „Ne aggódj azon, hogy az életed egyszer véget ér. Aggódj, ha soha el nem kezdődik!” (Grace Hansen)
 • Témák