• Esszencia

  „Ne aggódj azon, hogy az életed egyszer véget ér. Aggódj, ha soha el nem kezdődik!” (Grace Hansen)
 • Témák

 • Az ún. balsorsegyüttható

  Mi is ez a mutató, ez az együttható? Rövid definíció: azon hátrányokat sűríti, tömöríti, jelenti, ill. foglalja össze, melyek egész életünk során érnek minket. Nincs személyes választásunk ezen szomorú helyzetek létét vagy nemlétét illetően, abban viszont felelősek vagyunk, mit kezdünk ezen hátránnyal. A kedvezőtlen életeseményekkel szembeni hozzáállásunk önmagunkon múlik ugyanis, kizárólagosan.
  Ha például egy olyan tréningen lennék, ahol a vizsgált témánk saját sorsunk alakulása, vagy alakításának lehetősége, egészen biztosan azt mondanám a csoportnak: „Akkor most álljunk föl és keressük meg a helyünket egy tengelyen, ami a terem két végpontja között helyezkedik el.” A provokatív kérdés így hangozna: „Te irányítod a sorsod, vagy a sors irányítja az életed alakulását? Ha az a véleményed, sőt, meggyőződésed, hogy Te irányítod, mi és hogyan alakuljon életedben, kérlek állj ide; ha viszont úgy érzed, Te inkább afféle sodródó karakter vagy, aki nem, vagy alig tud beleszólni ténylegesen az események alakulásába, akkor állj erre a másik végpontra. Hangsúlyozom ez egy tengely, így a két pont között bárhová állhatsz, tehát menj arra a pozícióra, ami leginkább leírja a viszonyulásod. Vagyis még egyszer: Te irányítod a sorsod, vagy a sors irányítja az életed alakulását?”
  Egyetlen kérdéscsokrom van még itt és most, kérlek, válaszold meg őszintén magadnak: Te hová állnál, ha azon a bizonyos tréningen lennénk? És miért, mit jelent ez számodra, jó ez így?

  [Megjegyzés: A balsorsegyüttható fogalma Jean Paul Sartre-tól ered.]

 • Esszencia

  „Ne aggódj azon, hogy az életed egyszer véget ér. Aggódj, ha soha el nem kezdődik!” (Grace Hansen)
 • Témák