• Esszencia

  „Ha dühös vagy, számolj négyig: ha nagyon dühös vagy, káromkodj.” (Mark Twain)
 • Témák

 • Amikor beakad a lemez

  Mit szoktál kezdeni a beakadt lemezzel? És ehelyütt most nem a régi gramofonra gondolok, ha még egyáltalán emlékszel azokra az időkre. Azok az esetek, amikor szimbolikusan mindig ugyanaz és ugyanaz megy körbe és körbe és körbe, s mi sokkal inkább elszenvedője, mintsem alakítója vagyunk az eseményeknek.

  A minap épp szólt a rádió kedvenc kisboltomban. Csak beszalad az ember, hogy megvegye az esti vacsorához legszükségesebb hozzávalókat, de nem is sejti, milyen változást eredményez egy három perces vásárlás. A minősítő jelzőket ezúttal elhagynám, de egy harmóniájában, szövegében és mindenben elég sajátos dal érkezett az éterben; talán a hallgathatatlan lenne a legjobb jelző. A probléma ott kezdődött, hogy a kenyér és a felvágott mellé ez a dal jött velem, gondolom, valamilyen bónuszként. Hosszú perceken keresztül nem akart távozni, állandóan a fejemben volt, kérlelhetetlenül beette magát rövidtávú memóriámba. Eddig a történet. A kérdés: Te mit tennél ilyen helyzetben?

  Azt pedig ne feledjük, hogy nem mindig zajlik tét nélkül az ilyen és ehhez hasonló folyamat. Egy zeneszám még nem okozott olyan nagy kárt, de ha ez a lemez, amit épp felteszel, az egy önostorozó, önbecsülést romboló gondolatsor, akkor annak a beakadása hatásában katasztrofális. Nem sikerül valami, mondjuk egy állásinterjú, kijössz, és elkezded járatni a „vesztes vagyok” lemezt. De miért? Ha vesztettél, akkor az azt jelenti, hogy akkor épp vesztettél, nem azt, hogy vesztes vagy. Ez pedig lényeges különbség.

  Szóval az igazi kérdés nem más, minthogy képes vagy-e a beakadt lemezt lecserélni valami mással? Feltenni helyette valami jobbat, megnyugtatóbbat, igazabbat, bármi mást, amire akkor inkább szükséged van, csak ne a negatívat járasd. A történethez visszatérve, az ilyen esetek kezelésére hosszú évekkel ezelőtt kezdtem el alkalmazni, hogy mindig Dvorak Új világ szimfóniájának negyedik tételét kezdem el dúdolni. Ez eddig mindig bejött, 100%-os módszer, ugyanis az utolsó akkordig mindent kiűz a nem kívánt dallamból. Neked mi lesz az Új világ szimfóniád?

 • Esszencia

  „Ha dühös vagy, számolj négyig: ha nagyon dühös vagy, káromkodj.” (Mark Twain)
 • Témák