10 érv a léböjt pozitívumairól, avagy arról, hogy érdemes életmódot váltani

Posted onmájus 18, vasárnap, 2014 by limparimre

A minap vitába keveredtem, hogy vajon egy 10 napos léböjtöt érdemes-e egyáltalán kipróbálni, megélni, átélni, megtapasztalni? Ahogy mindig egy ilyen helyzetben, a rációk és az emóciók is összecsaptak. Sokkal inkább érzelmi alapon jön létre a döntés, ezért az alábbi érvek ugyan nem sokat jelentettek beszélgetőtársamnak, mégis érdemesnek gondolom az összefoglalását. Tehát mi is történhet a böjti folyamat során, ill. azt követően:

www.limparimre.com

1. Több energiánk lesz.

2. Zajlik egy természetes méregtelenítés.

3. Kap végre a test egy egészséges énfókuszt. Közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, testképünkhöz.

4. Testsúlyunk kezd optimalizálódni, a felesleges tartalékok tovatűnnek.

5. A napi étkezési rutin a léböjt után teljesen újrakalibrálható. Olyan, mintha újratelepítenénk a számítógép operációs rendszerét. Nem is biztos, hogy új rendszerre van szükség, de a régi anomáliákat sokkal könnyebb orvosolni.

6. Szociálpszichológiai hozadék: külön izgalmas, ahogy a környezetünk reagál a mi vállalásunkra. Az örömgyilkos barátaink, ismerőseink, rokonaink felfedik magukat egy-két jól bevitt mondattal, vagyis a szociális hálónk mélyebb megismerése is lehetséges.

7. Társadalomkritika: döbbenetes szembesülés, hogy a környezetünkben mennyi minden a kajáról, az étkezésről és főleg a nassolásról szól.

8. Újra felfedezheted az ízek világát. A legtöbb étel nem pusztán a jól bevált ’finom’ jelzőt kapja majd a böjt után, hanem olyan eufóriát okoznak a legegyszerűbb falatok is, hogy az leírhatatlan.

9. Mivel ez egy kihívás, a végén saját bal válladra teheted jobb kezed, és elismerően belemosolyoghatsz a világba, hogy képes voltál rá, ezzel egy szituatív önbizalmi növekedés következik be.

10. És egy személyes kedvenc érv: végre azt élhetem meg, nem függök a kávétól, és eztán csak akkor iszom, ha tényleg van hozzá kedvem, míg korábban ez nem volt mindig így, vagyis függőségi szokásaink képesek változni.

Hozzászólás